top of page

14 tips voor hongermanagement

  • deedream
  • 23 mrt 2023
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 25 mrt 2023


1. Ga geen boodschappen doen met honger

Eigenlijk weten we dit allemaal wel. Wanneer je met honger in de supermarkt rondloopt wordt je toch vaak verleid tot het kopen van meer ongezonde producten of kom je met producten thuis die je helemaal niet nodig had.


2. Verklein je portiegrootte

Als je je hele bord vol schept ben je geneigd om alles op te eten. Probeer daarom eens wat minder op te scheppen en kijk of je niet al verzadigd ben daarmee, voordat je nogmaals opschept.


3. Maak boodschappenlijst

Om dus te voorkomen dat je met producten thuis komt die je niet nodig had is het handig om van tevoren te bedenken wat je gaat eten en wat je nodig hebt, dit voorkomt impulsaankopen.


4. Vermijd beslissingsvermoeidheid

Na een lange dag met werk of studie ben je vaak de wilskracht om netjes te eten kwijt. Je hebt de hele dag al beslissingen moeten nemen en einde van de dag heb je daardoor behoefte aan comfortfood.


5. Haal geen onnodig voedsel in huis

Koop of bewaar geen voeding in de keuken als je niet van plan bent dit te gaan eten, weten dat het er is zal je eetlust verhogen en verlangen opwekken. Vaak genoeg ben je hier denk ik al tegen aan gelopen. Wanneer je iets lekkers hebt gekocht blijf je er maar aan denken en moet het gelijk ook op. Koop daarom dus niets lekkers als voorraad als je ook niet wil dat je het gaat eten. Wanneer je trek krijgt in iets lekkers is de stap een stuk groter omdat je het nog moet gaan halen, en hier heb je vaak toch net even wat minder zin in dan dat je alleen maar naar de kast zou hoeven te lopen.


6. Eet met klein service

Eet van een kleiner bord waar eten net aan op past en gebruikt daarnaast ook klein bestek. Je brein zal denken dat je veel hebt gegeten omdat je bord leeg is. Hoe groter het service hoe meer je onbewust gaat eten. Een kleine lepel laat het eten kleiner lijken en je neemt ook kleinere hapjes waardoor je langzamer eet. Hierdoor heb je het gevoel dat je meer eet en doordat je langzaam eet raak je sneller verzadigd.


7. Serveer je eten op felgekleurde borden die sterk in contrast staan met je eten

Dit klinkt heel raar maar het eten van gekleurd service blijkt uit onderzoek echt te werken, probeer het maar!


8. Eet op ongeveer vaste tijden

Het is handig om op vaste tijdstippen te eten. Zo voorkom je die hele erge honger, vergeet je niet te eten en kan je ervoor zorgen dat je voldoende eiwitten binnen krijgt.


9. Eet bewust

Wanneer je niet bewust oplet wat je eet, zoals voor de tv eten, ben je eerder geneigd om meer te eten. Je brein registreert niet goed hoeveel je eet dus geeft ook niet op tijd een seintje dat je vol zit.


10. Eet volume voedsel

Wanneer je eet rekt je maag uit en geeft het een signaal aan je hersenen dat het vol zit. Hoe groter het voedsel is dat je eet, hoe sneller je vol zit. Zorg er daarom voor dat je voedsel eet dat veel volume heeft en het liefst met weinig calorieën, zoals groente.


11. Eet voldoende groenten

Je hoort natuurlijk vaker dat het eten van groente super belangrijk is. Groente bevatten erg veel vezel, zijn laag in calorieën en nemen veel ruimte in waardoor je een seintje krijgt dat je vol zit.


12. Slaap voldoende

Dit is o zo belangrijk. Door slaap tekort heb je meer behoeften aan eten. Na een korte nacht slaap kan je metabolisme worden verlaagd. Dit terwijl je eetlust toeneemt na een slaaptekort en je dus meer energie binnen krijgt.


13. Voldoende drinken

Je lichaam kent het verschil niet tussen honger en dorst. Misschien denk je dat je honger hebt maar is het dus gewoon honger. Drink daarom eerst groot glas water voor eten.


14. Vermijd stress

Neem wat vaker rustmomenten op de dag. We zijn vaak druk druk druk en nemen te weinig tijd om even te relaxen. We zijn vaak erg gestrest hierdoor en dit doet je lijf echt geen goed. Stress kost veel energie en put je lichaam erg uit. Je kent vast wel dat gevoel dat je aan het einde van de dag te moe bent om nog iets te doen. Vaak krijgen we daardoor last van behoefte aan calorierijke maaltijden, want je lichaam is moe en wilt snelle energie. Vaak hebben we niet eens door hoeveel stress we hebben, maar onbewuste heb je door de huidige maatschappij meer stress dan je denkt. Probeer daarom dus stress en te druk zijn te vermijden.



 
 
 

Comments


bottom of page